6 misvattingen omtrent Spaans vastgoed.

Of het nu gaat om een droomhuis aan zee of een investering in onroerend goed, het is essentieel om de realiteit te begrijpen achter de aantrekkelijke slogans die we vaak tegenkomen maar ook belangrijk om geïnformeerde beslissingen te nemen bij het kopen van vastgoed in deze regio. In deze blog zullen we enkele misvattingen en misleidende praktijken rondom vastgoed aankaarten, en u helpen om een beter geïnformeerde beslissing te nemen.

1. Wandelafstand van strand EN panoramisch zeezicht gaan niet samen                                                                            Deze 2 dingen gaan niet samen tenzij u het budget hebt om aan het strand frontline beachte kopen. Aan de Costa del Sol is er slechts een strook land tussen de A7 snelweg en het strand waar u op wandelafstandvan het strand zit. Die strook is vlak en volgebouwd dus daar hebt u geen zeezicht, tenzij u aan het strand zit.

Aan de landzijde van de A7 hebt u wel volop mooie projecten met zeezicht, maar dan zit u iets verder van het strand. Op zich is dat helemaal niet erg, want in Spanje neemt iedereen voor alles de auto. 

En dat is probleemloos want de wegen zijn zeer goed en overal zijn gratis of goedkope parkings. Spanje is veel uitgestrekter dan België en Nederland, dus aan de Costa del Sol zijn er geen dagelijkse eindeloze files, geen continue wegenwerken, geen flitspalen en andere verkeersellende. 

2. Fake LOK-ADVERTENTIES 

Eender wie kan eender wat adverteren op allerlei zoekertjes websites zoals Idealista, Milanuncios, enz…Malafide makelaars maken daar gretig gebruik van om de lok-advertenties te plaatsen met de mooiste fotos (vaak van de showflat of gewoon computer-animaties) en daarbij de laagste prijsjes (van het kleinste appartement in dat project of verzonnen prijs) of ze adverteren panden die al lang verkocht zijn. Hun enige bedoeling is dat u contact met hen opneemt, zodat zij u iets anders kunnen aanbieden. Wij kennen de echte beschikbaarheid en bezorgen u de echte actuele prijslijsten.

 3. Alles wat er wordt gebouwd is nog te koop : FOUT

 Aan de Costa del Sol wordt heel veel gebouwd, maar de vraag is nog steeds veel groter dan het aanbod! Jaarlijks worden er 115.000 panden verkocht (waarvan 6.000 aan Belgen), dus de meeste projecten zijn uitverkocht voor ze voltooid zijn. Als u nu nieuwbouw wilt kopen, dan zal die pas voltooid zijn binnen 1 à 2 jaar.

 4. Bestaande appartementen zijn goedkoper dan nieuwbouw : FOUT

Recente bestaande appartementen zijn meestal duurder dan nieuwbouw omdat de particuliere verkoper de 13% kosten die hij betaald heeft, doorrekent aan zijn kopers. 

 5. Het is crisis dus de prijzen zullen wel dalen : FOUT

Aan de Costa del Sol is er helemaal GEEN crisis!

GEEN energiecrisis in Spanje: de elektriciteit in Spanje kost nog juist even weinig als voor de oorlog in Oekraïne. Spanje maakt 100% van zijn elektriciteit zelf. De gezinnen gebruiken geen aardgas, die trouwens voor de bedrijven met pijplijnen rechtstreeks van Algerije en Marokko komt. 

GEEN kredietcrisis voor buitenlandse kopers : 

De meeste panden worden verkocht aan buitenlandse kopers, die geen krediet nodig hebben. Integendeel verstandige investeerders investeren nu juist in Spaans vastgoed om hun geld veilig te stellen tegen de inflatie.

 6. Als ik rechtstreeks met de promotor onderhandel, krijg ik korting : FOUT

 Heel zelden zijn er kopers die denken dat ze korting krijgen als ze proberen rechtstreeks met de promotor te onderhandelen. Niets is minder waar ! De promotoren werken veel liever samen met betrouwbare vastgoedmakelaars zoals wij, want wij spreken letterlijk en figuurlijkde taal van onze klanten. Wij begeleiden de klanten van A tot Z bij het hele aankoopproces en daarna ! En daar komt zeer veel bij kijken: uitleg van juridische en fiscale context in Spanje, invullen van allerhande formulieren (o.a. anti-witwas, herkomst gelden, enz..), begeleiden naar advocatenkantoor en notaris; ophalen, testen en bijmaken sleutels; opleveringen en herstellingen regelen; advies bij keuze van meubels, laten leveren; eerste opkuis; keuze verhuurkantoor, enz… enz..

Zonder vastgoedmakelaar mag u dat allemaal alleen beredderen ! 

De promotor geeft u NUL euro korting want als dat bekend geraakt, brengt geen enkele makelaar hem nog klanten. Bovendien kent de klant niet de echte beschikbaarheid noch de actuele prijslijsten waartoe wij als makelaar rechtstreeks toegang hebben. Dus wellicht betaalt de klant zelfs meer of krijgt hij enkel de minst aantrekkelijke appartementen aangeboden, vermits hij het project en de markt niet kent, zoals wij dat wel doen.

7. Een vakantiewoning is geen hotel ; en de Costa del Sol is niet de Belgische of Nederlandse kust

Steevast vermelden klanten dezelfde criteria voor de aankoop van vastgoed in Spanje, die ze zouden hanteren bij de keuze van een hotel. Hotels kunnen het zich veroorloven om op toplocaties (aan het strand) te liggen, maar vakantiewoningen op een dergelijke ligging zijn zeer zeldzaam, oud en/of onbetaalbaar.

En een weekje op hotel is iets anders dan een tweede verblijf, waar andere criteria van belang zijn, zoals een rustige en veilige omgeving, een mooi uitzicht, moderne architectuur en actuele bouwkwaliteit enz..

 Vaak maken klanten ook de bedenking of het zwembad wel groot genoeg is voor dat aantal appartementen. Ook deze misvatting berust op een foutieve vergelijking met een hotel.

Een hotel heeft vaak een bezettingsgraad van 80 à 90 % en veel gasten komen er juist om aan het zwembad te liggen. De complexen met vakantiewoningen worden veelal gekocht door buitenlanders, die er niet wonen en slechts enkele weken per jaar van hun appartement komen genieten en vaak niet verhuren (om emotionele redenen, zoals ik wil niet dat er iemand anders in mijn bed slaapt, alsof dat in een hotel niet het geval zou zijn).

Aldus is de bezettingsgraadin complexen met vakantiewoningen vaak 10 à 20 % en ziet men er nooit meer dan 6 à 10 personen aan het zwembad.

 Zeer vaak vragen klanten ook om panden op wandelafstand van de bakker en de slagerte zoeken. Dan leggen wij hun uit dat de Costa del Sol 150 km kust beslaat en niet is zoals de met hoogbouw volgebouwde Belgische kust, waar op iedere straathoek wel een bakker, slager en traiteur is. In de meeste Spaanse kustgemeentes zijn er geen bakkers, slagers en traiteurs, want iedereen koopt hier alles in de supermarkten, die veelal buiten de stadscentra gelegen zijn. En dat is helemaal geen probleem, want die supermarkten zijn vlot bereikbaar, gelegen langs de grote wegen met een grote parking en véél goedkoper dan de Belgische en Nederlandse supermarkten.

In conclusie, zoals het gezegde luidt: "Een gewaarschuwd persoon is er twee waard." Het is van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en op de hoogte te zijn van de valkuilen en misvattingen bij het kopen van vastgoed aan de Costa del Sol. Wees alert omtrent fake lok-advertenties, begrijp dat niet alles wat wordt gebouwd nog te koop is en realiseer u dat rechtstreeks onderhandelen met de promotor geen garantie biedt op korting. Door betrouwbare bronnen te raadplegen en professioneel advies in te winnen, kunt u de risico's verminderen en met vertrouwen investeren.

Blijf alert, laat u niet misleiden en maak weloverwogen beslissingen om uw vastgoed-investering aan de Costa del Sol succesvol te maken.

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie ontvangen? Aarzel dan niet en stuur een e-mail naar info@sempersol777.com Ons team staat voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van alle informatie die u nodig heeft. Wacht niet langer en neem contact met ons op!

Wij horen graag van u!