Eetgewoontes in Spanje

 


U kent Spanje wellicht al van eerdere bezoeken. Zo weet u wat een siësta is en dat het dagprogramma van de Spanjaarden anders is dan in België en Nederland. Niet zo gek ook, want het klimaat is anders. Rekening houdend met de hoge middag-temperaturen hebben de Spanjaarden hun dagindeling en eetgewoontes hierop aangepast.

Wat en wanneer

Het ontbijt (rond 10/11 uur) wordt vaak genuttigd met collega´s. De hoofdmaaltijd vindt ´s middags plaats tussen 14.00 en 15.00 en is vaak (afhankelijk van de werksituatie) een familie-aangelegenheid. Rond een uurtje of 19.00 geniet men van de ‘meredienda’ (tussendoor moment – vaak iets zoetigs). De ‘cena’ wordt ´s avonds genuttigd, vaak met vrienden. In de wintermaanden blijft men daarvoor graag thuis, in de zomer vaak in de vorm van tapas op een terras.

‘El desayuno’, het ontbijt

Het Spaanse ontbijt bestaat traditioneel  vaak alleen uit een kop koffie met misschien nog een klein zoet broodje of een cakeje (‘magdalena’). Meestal wordt er echter pas rond 10 of 11 uur echt ontbeten. Ook  schoolkinderen doen dit zo. Het ontbijt van de Spanjaarden bestaat veelal uit een geroosterd wit broodje met gemalen tomaat, olijfolie en soms nog knoflook en zout (‘tostado con tomate’).

Wie een calorierijk ontbijt wilt, bestelt in een bar ‘churros’: gefrituurde deegslierten met chocolade-saus. Deze specialiteit wordt ook veel gemaakt op ‘feria´s’ (traditionale dorpsfeesten) , net als het populaire gefrituurde zoete hapje: ‘buñuelos’ (soort mini-oliebollen). Hou je zelf van een stevig of hartig ontbijt en verblijf je in een hotel? Vraag dan naar een ‘continentaal’ i.p.v. een Spaans ontbijt.

‘El almuerzo’, de lunch en tevens hoofdmaaltijd

De uitgebreide drie-gangen hoofdmaaltijd wordt in de ‘s middags tijdens de siësta tussen 14.00 en 17.00 genuttigd, vaak met een glaasje wijn of bier. De Andalusische keuken is van oudsher nogal eenvoudig en traditioneel. Het draait meer om verse producten en de traditionele manier van bereiden dan om creativiteit. De één vindt dat ‘puur’, de andere misschien juist ‘saai’.

In de grote steden en in kuststreken is het aanbod zeer divers. Naast de traditionele Spaanse keuken, vind je er vele restaurants met een internationale keuken. Zo kan men Spaanse tapas afwisselen met sushi, pizza of Indische rijsttafel. In Spanje zijn dan ook relatief veel Michelin sterren-restaurants te vinden; ook in Marbella en omstreken.

‘La merienda’, middagsnack

In de grote steden kan het voorkomen dat het avondmaal of ‘cena’ pas tussen 22 en 23 uur geserveerd wordt. Dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. In de late namiddag tussen 17 en 19 uur, is er de ‘merienda’, een lichte maaltijd of zoete snack.


 

‘La cena’, de avondmaaltijd

In de avond rond 22 - 23 uur wordt er nog een (vaak lichte) maaltijd genuttigd die zowel warm als koud kan zijn. Deze kan bestaan uit een klein hapje (tapas), zoals een bordje Serranoham of een stukje tortilla maar bijvoorbeeld ook uit salade, soep, een sandwich of wat fruit.

Tapas

Is het u al eens overkomen, dat u in een tapasbar een gratis gerechtje krijgt waarvan u denkt : ´dat heb ik helemaal niet besteld´? Het is velen overkomen. Maar als u eenmaal dit gebruik kent, maakt het uw bezoek aan een tapasbar des te leuker. Bij elk drankje serveert men een tapas. Tapas is de benaming voor een klein hapje dat je in Spanje vaak gratis krijgt bij een drankje in een tapasbar.

Als de tapas in een 1/2 of hele ‘racion’ (portie) wordt aangeboden, zijn deze meestal wat groter en moet je er wel voor betalen. Er zijn ook bars waar de tapas alleen binnen gratis zijn. In veel gevallen is er een vitrine waarin je kunt aanwijzen wat je lekker vindt.

Over het ontstaan van dit concept, zijn de meningen verdeeld maar aangenomen wordt dat het oorspronkelijk diende om het glas bier of wijn af te dekken met een klein schoteltje om te voorkomen dat er vliegen in vielen

Wilt u weten wat er te koop is in en rond Marbella ? Kijk dan gerust op onze website of vul uw criteria in op ons webformulier en laat ons voor u zoeken : www.sempersol-777.com.

Hebt u vragen of wilt u dat wij uw droompand vinden, mail ons gerust via : info@sempersol777.com

 


Wij horen graag van u!