Wat zijn de jaarlijkse kosten van een Spaanse woning of appartement?


Welke zijn de jaarlijkse kosten van een Spaanse woning? Wij lijsten het duidelijk voor u op.

Brandverzekering 


De prijzen voor een degelijke brandverzekering zijn vergelijkbaar met die in uw land. Wel is het belangrijk dat U met een verzekeringsmakelaar werkt die U kunt vertrouwen, want zoals overal staan er allerlei “uitsluitingen” en “voorwaarden” in sommige polissen.

Nutsvoorzieningen 


Meestal is dit beperkt tot water en elektriciteit, want de meeste appartementen beschikken over een AIRCO-installatie die ook dienst doet als verwarming.

In Spanje hoeft U meestal geen meterstanden door te geven, want de nutsmaatschappijen stellen die zelf vast. (Gemeentelijke) Belasting op Onroerende goederen “I.B.I : Impuesto Sobre Bienes Inmeubles”.

Deze wordt bepaald in functie van de Kadastrale Waarde “Valor Catastral” van uw onroerend goed en bedraagt ongeveer 0,5 à 1,3%, afhankelijk van de gemeente.

Huisvuilbelasting 

“BASURA = Tasa de recogida domiciliaria de basura”


Deze verschilt afhankelijk van het type en de ligging van uw woning, maar is niet hoog in verhouding tot de ruime dienstverlening, want in Spanje wordt vrijwel alles (zonder extra kosten) opgehaald.

Gemeenschappelijke kosten bij Appartementsgebouw of mede-eigendom (=“Urbanizacion”) 


Deze variëren sterk in functie van de aangeboden diensten (gemeenschappelijk zwembad, tuin, bewaking, fitness), de omvang van de betrokken gemeenschap, het aantal mede-eigenaars enz.. In tegenstelling tot wat in uw land wellicht gebruikelijk is, worden deze kosten (IBI, Basura en gemeenschappelijke kosten) niet gepubliceerd in de advertenties, maar wij kunnen deze wel voor U opvragen, zodat U weet waaraan U zich kunt verwachten.

Personenbelasting 


Niet-Residenten (die minder dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijven) betalen in Spanje personenbelasting op hun Onroerende Inkomsten :

  • Indien U uw woning niet verhuurt, bedraagt het belastbaar bedrag 1,1% op de Kadastrale Waarde (= “Valor Catastral”) geschat vanaf 1994, of 2% op de Kadastrale Waarde van voor 1994. Hierop betalen EU-burgers 19% personenbelasting. Dus in totaal slechts 0,21% à 0,38% op de Kadastrale Waarde
  • Indien U uw woning verhuurt, wordt deze belasting als volgt berekend : Bruto Huurinkomsten MINUS bepaalde aftrekposten (soms pro rata van de effectief verhuurde periode) : brandverzekering, leningkosten, onderhoudskosten, afschrijvingen. Hierop betalen EU-burgers 19% Spaanse Personenbelasting. 

Wij horen graag van u!