Jaarlijkse kosten van vastgoed in Spanje

 

Als uw vastgoedmakelaar aan de Spaanse Costa del Sol informeren wij u graag over jaarlijkse kosten van uw Spaanse woning. De jaarlijkse kosten van vastgoed in Spanje vallen mee : zowel de onroerende voorheffing, de huisvuilbelasting als de brandpolis zijn veel goedkoper dan in België en Nederland.


BRANDVERZEKERING
De prijzen voor een degelijke brandverzekering zijn in Spanje veel goedkoper dan in uw land. Wel is het belangrijk dat u met een verzekeringsmakelaar werkt die u kunt vertrouwen, want zoals overal staan er allerlei “uitsluitingen” en “voorwaarden” in sommige polissen. Uiteraard kunnen wij u een Nederlandstalige verzekeringsmakelaar in Spanje aanbevelen.


NUTSVOORZIENINGEN
Meestal is dit beperkt tot water en elektriciteit, want de meeste panden in Spanje beschikken over een AIRCO-installatie die ook dienst doet als verwarming. In Spanje hoeft u meestal geen meterstanden door te geven, want de nutsmaatschappijen stellen die zelf vast. In afwachting van de meteropname rekenen zij voorschotten aan, waarover u zich geen zorgen hoeft te maken.


GEMEENTELIJKE BELASTING OP ONROERENDE GOEDEREN

(“I.B.I : IMPUESTO SOBRE BIENES INMEUBLES”)

Deze wordt bepaald in functie van de Kadastrale Waarde “Valor Catastral” van uw onroerend goed en bedraagt ongeveer 0,5 à 1,3%, afhankelijk van de gemeente.

HUISVUILBELASTING
(“BASURA = TASA DE RECOGIDA DOMICILIARIA DE BASURA”
)

Deze verschilt afhankelijk van het type en de ligging van uw woning, maar is niet hoog in verhouding tot de ruime dienstverlening, want in Spanje wordt vrijwel alles (zonder extra kosten) opgehaald.

GEMEENSCHAPPELIJKE KOSTEN BIJ APPARTEMENTSGEBOUW OF MEDE-EIGENDOM (“URBANIZACION”)
Deze variëren sterk in functie van de aangeboden diensten (gemeenschappelijk zwembad, tuin, bewaking, fitness), de omvang van de betrokken gemeenschap, het aantal mede-eigenaars enz..

In tegenstelling tot wat in uw land wellicht gebruikelijk is, worden deze kosten (IBI, Basura en gemeenschappelijke kosten) niet gepubliceerd in de advertenties, maar wij kunnen deze wel voor u opvragen, zodat u weet waaraan u zich kunt verwachten.

 


 

PERSONENBELASTING
Niet-Residenten (die minder dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijven) betalen in Spanje personenbelasting op hun Onroerende Inkomsten.

Zonder verhuur

Indien U uw woning niet verhuurt, bedraagt het belastbaar bedrag 1,1% op de kadastrale waarde
(= “Valor Catastral”) geschat vanaf 1994, of 2% op de Kadastrale Waarde van voor 1994.
Hierop betalen EU-burgers 19% personenbelasting. Dus in totaal slechts 0,21% à 0,38% op de kadastrale waarde, die op zich meestal veel lager is dan de werkelijke waarde.

Met verhuur

Indien U uw woning verhuurt, wordt deze belasting als volgt berekend : Bruto Huurinkomsten MINUS bepaalde aftrekposten (soms pro rata van de effectief verhuurde periode) : brandverzekering, nutsvoorzieningen, leningkosten, onderhoudskosten, afschrijvingen. Hierop betalen EU-burgers 19% Spaanse Personenbelasting. Door de belastingverdragen is dit Spaanse inkomen vervolgens vrijgsteld in uw thuisland.

 

Wilt u weten wat er te koop is in en rond Marbella? Kijk dan gerust op onze website of vul uw criteria in op ons webformulier en laat ons voor u zoeken : www.sempersol-777.com.

Hebt u vragen of wilt u dat wij uw droompand vinden, mail ons gerust via : info@sempersol777.com

 

Wij horen graag van u!